• Snelle levering

  • Door klanten als beste beoordeeld

  • Betaal achteraf met Klarna

  • Gratis verzending vanaf € 100,00

  • 30 dagen retour

Geplaatst op: maandag 26 april 2021

Is de e-bike de fiets van de toekomst?

Elektrische fietsen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Overal om je heen zie je steeds meer mensen in het bezit van een elektrische fiets. We kunnen inmiddels wel stellen dat de e-bike een belangrijke positie heeft ingenomen in het dagelijks verkeer. Voor ruim 40% van de gebruikers biedt de e-bike al een alternatief voor de auto. De toekomst ziet er dan ook aardig rooskleurig uit voor de elektrische fiets. Maar, waarom lijkt de e-bike de fiets van de toekomst te worden? En is deze fiets van de toekomst wel opgewassen tegen de automarkt?

E-bike door de jaren heen

We hadden ons een paar jaar geleden niet voor kunnen stellen dat de elektrische fiets zo’n grote impact zou hebben op ons leven. Toch stamt het idee van de fiets in de toekomst al uit 1898, wanneer Mathew Steffens een systeem bedacht waarmee het achterwiel van de fiets werd aangedreven. Hiermee was de elektrische fiets officieel geboren. Het heeft dus nog even geduurd voordat wij gebruik gingen maken van het systeem. In eerste instantie werd de elektrische fiets voornamelijk gebruikt door ouderen. De e-bike biedt hierbij voor ouderen een gezond alternatief voor de auto. Ook kunnen zij hierdoor op hun oude dag toch nog genieten van prachtige fietstochten Vervolgens werden elektrische fietsen ingezet voor de minder mobiele mensen. Bijvoorbeeld, wanneer iemand net een zware operatie achter de rug heeft en nu door middel van een e-bike herstellende is. Inmiddels is de hype van de elektrische fiets ook overgesprongen naar de jongere generatie. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de doelgroep, en daarmee ook de populariteit, van de elektrische fiets enorm is toegenomen. Ook op de huidige fietsenmarkt ondervindt de e-bike nog steeds een groei in populariteit. Steeds meer mensen raken er dan ook van overtuigd dat de e-bike de fiets van de toekomst is.

Soorten e-bikes

Een van de voornaamste redenen voor de grote vraag naar de e-bike is de multi-inzetbaarheid. Het feit dat de elektrische fiets tegenwoordig haast in elke omgeving kan worden toegepast, zorgt ervoor dat de e-bike steeds vaker de voorkeur krijgt boven de auto. Elektrische fietsen kunnen tegenwoordig zowel in een stad-, sport- als natuuromgeving worden toegepast. Ook zijn er per omgeving door de jaren heen talloze modellen en categorieën bijgekomen. Een aantal van deze categorieën zijn stads-, design-, bak- en mountain e-bikes. En hier zullen in de nabije toekomst alleen maar meer categorieën en modellen bijkomen. De uitbreiding in het assortiment van elektrische fietsen heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen betrokken zijn geraakt met e-bikes. Er zit voor iedereen inmiddels wel een model tussen die bij hem/haar past. Uit onderzoek blijkt zelfs dat in de afgelopen 7 jaar de aankoop van elektrische fietsen met 75% is gestegen. De multi-inzetbaarheid en het ruime assortiment fietsen maakt het voor een steeds bredere doelgroep interessant om te kiezen voor een e-bike. Naar verwachting zullen de verkopen van de fiets in de toekomst nog flink blijven stijgen.

E-bike in ontwikkeling

Daarnaast is de elektrische fiets ook nog volop in ontwikkeling, waar de normale fiets steeds meer stagneert op het gebied van ontwikkeling en modernisatie. Bedrijven investeren tijd, energie en geld natuurlijk liever in de fiets van de toekomst. Zo worden elk jaar weer nieuwe modellen elektrische fietsen op de markt gebracht en zijn de fietsen steeds sneller, kunnen verder fietsen en hebben ze meer innovatieve features. Zo is laatst de ‘X One’ gelanceerd. Deze e-bike heeft onder andere een fietsslot op basis van gezichtsherkenning, een display, ingebouwde GPS en richtingaanwijzers op basis van de stand van je gezicht. Als dat niet bewijst dat de elektrische fiets, de fiets van de komst is dan weet ik het ook niet meer. Niet voor niets dat ook een steeds jongere doelgroep geïnteresseerd raakt in een e-bike.

E-bike vs auto

Een van de voornaamste alternatieven van e-bike in het dagelijks verkeer is de auto. Daarom is het wel zo belangrijk om de voor- en nadelen van de e-bike tegenover de auto te zetten. Moet je nou wel of geen e-bike nemen als je al in bezit bent van een auto, met het oog op de toekomst. Allereerst is het gebruik van een e-bike natuurlijk een stuk gezonder dan een auto. Je bent op dat moment continu in beweging en zorgt zo voor een betere conditie en meer spierkracht. Vervolgens hebben ook de steeds drukkere steden nadelige gevolgen voor de autoliefhebbers. Dit zorgt namelijk voor een heleboel files die ontstaan die woon- en werkverkeer. Met een elektrische fiets heb je hier in de toekomst in ieder geval geen last van.

Groene toekomst

Een andere reden waarom steeds meer jongeren een e-bike overwegen, is het milieuaspect. Het gebruik van een elektrische fiets is namelijk zowel ecologisch als milieuvriendelijk. Dit is, in vergelijking met het alternatief de auto, een belangrijk argument voor veel jongeren om te kiezen voor een e-bike. Zeker in deze tijd, waar milieubewustzijn een grotere rol speelt in de huidige maatschappij. Zo stoot een auto ontzettend veel uitlaatgassen uit en daar heeft e-bike geen last van. Zo is de Co2-uitstoot van een e-bike slechts 3% vergeleken met een gemiddelde personenauto. Daarnaast zijn de batterijen in een e-bike speciale li-on batterijen. Deze batterijen zijn zo geproduceerd dat ze in totaal 90% herbruikbaar is. Een e-bike is dus, voor het milieu en de mens, wel een stuk gezonder dan een auto. Door verschillende redenen gaan we in de toekomst steeds minder de auto gebruiken, maar we moeten toch afstanden afleggen om naar werk/familie etc te gaan. De elektrische fiets maakt dit allemaal mogelijk, waardoor we wel kunnen stellen dat de e-bike een fiets is die we in de toekomst nog veel gaan gebruiken.

Nadelen van de fiets van de toekomst

Uiteraard, zoals bij ieder product, zijn er ook nadelen aan de e-bike. Zo ervaren sommige gebruikers een voorwaartse schok wanneer je begint met fietsen. Dit kan natuurlijk vervelend zijn voor personen die minder valide zijn. Bovendien zijn elektrische fietsen een stuk zwaarder dan normale fietsen. Dit heeft te maken met de accu die op de fiets is bevestigd. Deze nadelen kunnen in de toekomst door middel van innovaties verholpen worden. Omdat de elektrische fiets op dit moment nog volop in ontwikkeling is, hebben wij er alle vertrouwen in dat deze verbeterpunten in de nabije toekomst snel worden aangepakt. Het merendeel van deze eventuele subtiele nadelen hebben echter geen invloed op de keuze of mensen wel of geen e-bike nemen.

Wel of geen e-bike?

Kortom, na de iets wat langzame start van de e-bike kunnen we nu wel zeggen dat met de e-bike een respectabele positie in ons dagelijks verkeer heeft ingenomen. De e-bike kent inmiddels talloze modellen en categorieën waardoor, door de jaren heen, de doelgroep steeds groter is geworden. Ook in vergelijking met de auto is de e-bike een steeds aantrekkelijker alternatief geworden. Door een groen alternatief te bieden voor de auto, heeft de elektrische fiets ook de aandacht van vele jongeren getrokken. De e-bike is dus wel degelijk de fiets van de toekomst. Het is niet meer de vraag of je wel of geen e-bike neemt, maar wanneer.

De waardering van www.e-bikeaccuspecialist.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 24 reviews.